Ulice Mesne Zajednice Zlatno Brdo

Postovano Od zlatnobrdo

U Mesnoj zajednici ima 47 ulica, i to :

Aleksandra Ratkovića, (dužina: 212m, paralelna između Petrijevske i Rasadničke)
Aleksandar Ratković – Čiča, (1885-1958), stari komunista, organizator partizanskog ustanka u smedervskom kraju. Rođen u Zaječaru, nižu gimnaziju učio u Knjaževcu, a stolaraski zanat u Zaječaru. Učestvovao u ratovima sa oslobođenje Srbije od 1912 – 1918. Član KPJ odmah po njenom osnivanju.
Kao nesvršeni đak Gimnazije u Smederevu radio je kao činovnik od 1931. Objavljivao je članke socijalnog sadržaja u lokalnom listu i bio aktivan u raznim društvima koja su služila kao paravan za komunističku delatnost.
U njegovoj kući, juna 1940. formirano je prvo partijsko Povereništvo za grad Smederevo. Po izbijanju ustanka biva uhapšen i okupaciju provodi u Drugovcu. Posle oslobođenja obavljao je razne dužnosti: upravnik đačkog internata pri Državnoj realnoj gimnaziji u Smederevu, potpredsednik Okružne komande za ispitivanje ratnih zločina u Beogradu, poverenik za socijalno staranje i narodno zdravlje Gradskog narodnog odbora u Smederevu, direktor ciglarskog preduzeća “Obnova” kasnije “Nikola Krga” (PVS).

Borino sokače, (dužina: 140 m, )

Branislava Đendića, (dužina: 86 m, desno na kraju Milana Kršljanina)
Branislav Đendić (1925-1941), rođen u Smedervu, radnik. Stupio u NOB avgusta 1941 i učestvovao u formiranju Smederevsko gročanske čete. Zarobili su ga ljotićevci u borbi na Varovnicama. Streljan oktobra 1941.(SS)

Cetinjska, (dužina: 160 m, spaja Petrijevski Potok i Prote Mateje)
Cetinje – grd u Crnoj Gori, nekadašnja prestonica Kraljevine Crne Gore. U Cetinju od 1484. godine postoji cetinjski manastir koji je podigao Ivan Crnojević kao sedište crnogorskih vladika. U njemu je osnovana prva štamparija u nas. Grad je počeo da nastaje kada je vladika Rade 1847. uz manastir podigao konak.

Čedomilja Mijatovića, (dužina: 95 + 180 m, levo iz Petrijevske, slepa)

Fočanska, (dužina: 3.500 m, počinje gde i Petrijevska, na desno)
Foča, grad u Bosni na ušću Đotinje u Drinu. Pominje se u XV veku ali je dobio na značaju za vreme II svetskog rata jer je Vrhovni šab NOV i POJ u njemu, februara 1942. doneo prve propise o osnivanju, organizaciji i radu narodnooslobodilačkih odbora kao organa narodne vlasti.

Dmitra Jakšića, (dužina: 280 m, desno iz Petrijevske, ide do Venčačke)
Dmitar Jakšić, (?-1486) srpski vojvoda, sin vojvode Jakše, vlastelin Đurđa Brankovića. Posle pada Smedereva 1459. prešao u Ugarsku sa 1.200 srpskih ratnika i dobio imanje na Morišu. Učestvovao je u ratnim pohodima ugarskog kralja Matije Korvina. (MEP)

Gorička,(dužina: 3.200 m, počinje od raskrsnice na „vrhu“ Karađorđevog Brda, uzbrdo. U drugom delu kraj Mesne zajednice ka Plavincu)

Ive Andrića, (dužina: 550 m, desno iz Fočanske, pravi luk, ide paralelno, i ponovo izlazi na Fočansku)
Ivo Andrić, (1892–975), književnik, rođen u Docu kraj Travnika. Studirao književnost i istoriju, doktorirao istorijske nauke u Gracu. Za vreme I svetskog rata hapšen i interniran. Između dva svetska rata radio u diplomatskoj službi. Posle toga živeo je i radi u Beogradu gde je i umro. Pisac snažne imaginacije a istovremeno i vanredan poznavalac istorijskih prilika stare Bosne o kojoj je najčešće pisao. Njegove osnovne karakteristike su prefinjene psihološke analize, duboko poniranje u suštinske probleme egzistencije i moć da sugestivnom magiom poetske reči dočara i otelotvori ljudsku i društvenu panoramu minulih stoleća. Najpre je objavljivao pesme, lirsku prozu, prevode, članke i kritike zatim je prešao na pripovetke i roman. Spada u red naših pisaca koji se najviše čitaju i dela su mu doživela mnogobrojna izdanja. Prevođen je na sve evropske jezike. Kao prvi Jugosloven dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1956. Najpoznatija dela su mu „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“, „Prokleta avlija“, pesme „Ex ponto“, „Nemiri“ i „Lirika“, a u meditivnoj prozi „Znakovi pored puta“, Eseji i kritike. (MEP)

Jovana Kodžasa, (dužina: 100 m, desno iz Fočanske, slepa)

Jovana Kursule, (dužina: 106 m, levo iz Petrijevske, kod Dmitra Jakšića, slepa)
Jovan Kursula (oko 1768-1813) junak I srpskog ustanka, opevan u narodnim mesmama. Proslavio se junaštvom u boju kod Varvarina 1810. Umro od rana zadobijenih u boju na Deligradu.

Karađorđevo brdo, (dužina: 144 m, počinje gde i Gorička, na desno)

Kosmajska, (dužina: 122 m, iz Lukijana Mušitskog, paralelna sa knez Mihajlovom)
Kosmaj, planina u Šumadiji, južno od Avale. Najviši vrh je 628 m Pošumljen sa mnoštvo pašnjaka ali i obradivim površinama pod voćnjacima i vinogradima. Turistički značajan zbog blizine glavnog grada a poznat je iz vremena NOB jer je na njemu dejstvovao Kosmajski partizanski odred u čijem sastavu su bili mnogi smederevci.

Kosovke devojke,(dužina: 177 m, iz Pećke Patrijaršije, paralelno sa Petrijevskom, kraj Mesne zajednice ka Leštaru)
Kosovka devojka je idealizovani tip srpske devojke iz kosovskog ciklusa narodnih pesama, simbol vernosti i humanosti, takođe, čest motiv u radovima naših slikara i vajara.

Ljudine Bogosava, (dužina: 208 m, iz Vladana Desnice, slepa)

Mačvanska, (dužina: 132 m, iz Milana Kršljanina, slepa)
Mačva, plodna ravnica u zapadnoj Srbiji između donje Drine i Save, površine preko 800 km2. ­ Najveći grad u Mačvi je Šabac.

Majke Jugovića, (dužina: 290 m, počinje gde i Petrijevska, uz Karađorđevo Brdo)
Majka Jugovića po narodnim pesmama je simbol herojske majke koja je u boju na Kosovu izgubila muža ( starog Jug Bogdana) i svojih devet sinova vaspitavanih u duhu čojstva i junaštva.

Milana Kršljanina, (dužina: 201 m, desno iz Petrijevske, nasuprot Pećke Patrijaršije).

Milene PavlovićBarili, (dužina: 88 m, iz Dmitra Jakšića, paralelno sa Petrijevskom)
Milena Pavlović – Barili (1909-1945), slikarka, spada među mali boj nadrealistički orijentisanih srpskih slikara u periodu između dva rata. Rođena u Požrevcu, završila Umetničku školu u Beogradu, studirala u Minhenu, putovala po svetu, živela u Rimu i Parizu a od 1939. u SAD gde je umrla u Njujorku. Pod uticajam ranorenesansnih majstora instistirala na predmetu preciznog, jasno artikulisanog crteža, naglašene linearnosti. Slikar rafinirane kulture, s posebnim osećanjem za prostor i poetičnu atmosferu. Veliki broj njenih radova izložen je u Požarevcu, u umetničkoj galeriji koja nosi njeno ime.(MEP)

Milice StojadinovićSrpkinje, (dužina: 208 m, desno iz Milene Pavlović, ka Venčačkoj)
Milica Stojadinović – Srpkinja (1830-1878) jedna od prvih žena pesnikinja u srpskoj književnost. Rođena u Bukovcu, Srem, živela u Vrdniku a potkraj života u Beogradu gde je i umrla. Bila je veoma poznata i cenjena u mladosti. Prozvali su je “Vrdnička vila”, Pisala je naivne i nevešte romantičarske stihove. Mnogo joj je značajniji lirski dnevnik “U Fruškoj gori” kao književno delo i dokument o tadašnjem vremenu. (MEP)

Miročka, (dužina: 138 m, levo iz Petrijevske, pored Paraćinske)

Miroč, planina u istočnoj Srbiji, na desnoj obali Dunava, na sektoru Đerdapske klisure. Najviši vrh Veliki štrbac, 768 m. Miroč je pretežno pošumljen.
Planinarsko društvo Gimnazije nosi ime ove planine.

Nedeljka Divca,(dužina: 100 m, levo iz Fočanske, ka Rasadničkoj)

Nedeljko Divac (1883 – ?) istaknuti socijaldemokrata, zaljubljenik u Rusiju ali ne u boljševičku revoluciju. Studirao je na Velikoj školi u vreme kada se i kod nas stvara obrazovana omladina po uzoru na evropsku. Aktivan je u Klubu socijademokrata koji je 1901. osnovao Dimitrije Tucović.Pripadao je onom sloju naših intelektualaca koji su smatrali “da socijalističko društvo znači rešenje svih pitanja pred kojima današnji čovek stoji tako nemoćan”
Po završetku studija bio je asistent profesora Živojina Đorđevića, upravnika Zoološkog zvoda koji je imao sve atribute savremenog naučnog centra. Divac se kao istraživač bavio analizom insekata. Bavio se publicistikom, pisao je za “Radničke novine” i “Srpski književni glasnik” ukazujući na društvene probleme i deformacije vlasti. Posle II svetskog rata pristupio je Naorodnom frontu, zalažući se za kulturnu demokratiju u kojoj će biti sačuvane osnovne političke slobode. U smederevskoj gimnaziji je od 1908 – 1910. predavao matematiku, srpski jezik i jestastvenicu. (PVS)

Otona Župančića,(dužina: 194 m, levo spaja Goričku i Ive Andrića)

Oton Župančić (1878-1949) najveći slovenačkipesnik, rođen u Vinici, gimnaziju završio u Ljubljani, filozofski fakultet u Beču. Posle kraće nastavničke službe u Ljubljani kreuno na put po Evropi a po povrtatku u Ljubljanu bio dramatrurg Zemaljskog pozorišta, gradski arhivar i upravnik SNG. Posle rata direktor Zavoda za kulturu slovenačkog jezika. Sa Cankarom je predstavnik moderne kao najplodnijeg perioda u novoj slovenačkoj književnosti, snažno je uticao na slovenačko pesništvo i na razvitak slovenačkog književnog jezika. Veoma mu su poznate i pesme za decu Ciciban. (MEP)

Paraćinska, (dužina: 80 m, levo iz Petrijevske, kraj mesne zajednice ka Petrijevu)

Paraćin, grad na obali Crmnice desne pritoke Velike Morave. Posebno poznat po najstarijoj fabrici stakla u Srbiji i fabrici cementa.

Patrijarha Varnave, (dužina: 555 m, desno iz Porodice Ugričuć, paralelno sa Petrijevskom)
Patrijarh Varnava (Petar Josić 1880-1937)

Pećke patrijaršije,(dužina: 236 m, levo iz Petrijevske)
Pećka patrijaršija, osnovao je car Dušan na Saboru u Skoplju 1346. Postojala je do 1459 a obnovljena je 1557 trajala do 1766. Posle I svetskog rata obnovljena je 1920. Imala je važnu ulogu u životu srpskog naroda i u ekonomskom kao vlasnik ogromnih poseda ai u sudskom (imala je svoje sudove) društvenom i kulturnom pogledu. Prvi patrijarh bio je Janićije. Obnavljanje 1557. izzvršio je Makarije Sokolović uz pomoć svog brata velikog vezira Mehmeda Sokolovića.

Petrijevska, (dužina: 4.900 m, nastavlja se na Knez Mihajlovu, glavna saobraćajnica)

Petrijevski potok, (dužina: 410 m, počinje od raskrsnice u Petrijevskoj, paralelno sa Knez Mihajlovom)

Porodice Ugričić,(dužina: 170 m, levo iz Petrijevske, kod pumpe)

Jeftimije Ugričić (1800-1886) rođen u Smederevu u prodici učitelja i sveštenika Pavla. U Smederevu je završio osnovnu školu, Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a filozofiju u Pešti. Najpre je bio pisar kod crkvenih zvaničnika a zatim i u kneževoj kancelariji. Često je menjao službu da bi ga knez Miloš u jednom trenutku zbog zloupotrebe lišio diplome i časti koju je ona paretpostavljala. Ipak, i pored nesavesnosti u poslu i čestih dinastičkih prevrata, uspeva da se zadrži u državnoj službi. Svetoandrejska skupština ga bira začčlana Namesništva koje će do ponovog dolaska Miloša Obrenovića vršiti vlast. Kao popečitelj pravosudija i prosvećtenija (od januara 1859. do februara 1860) sprovodi ubrzane sudske reforme koje su kod dela naroda izazivale nezdovoljstrvo. Za člana naročitog Narodnog suda koji je imao da sudi sudijama Velikog suda koji učuvenoj Majstorovićevoj zaveri nisu našli da postoji delo izdaje protiv kneza imenovan je juna 1864. Penzionisan je u Beogradu 1869 a umro je 1886. Sahranjen je kod Markove crkve na Paliluli.

Pupinova,(dužina: 121 m, iz Višegradske, slepa)
Mihailo Pupin (1858-102) fizičar i elektotehnižar, poreklom iz Banata. U SAD otišao 1874. Bio je profesor fizike na Kolubija univerzitetu u Njujorku i predsednik Instituta radio iženjera. Imao je brojne pronalaske među kojima su glavni Pupinovi kalemi kojima je omogućen prenos telefonskih razgovora na velike daljine pa se zato i smatra pronalazačem telefona. Njegovo ime i danas nose fiiizičke laboratorije Kolumbija univerziteta.

Radnička, (dužina: 190 m, desno iz Goričke, posle Vrtića, slepa)

Rasadnička, (dužina: 504 m, između Fočanske i Petrijevske)

Redutsko stepenište, (dužina: 110 m, stepenište između Jug Bogdanove i Srbine)

Ruska, (dužina: 130 m, desno iz Goričke, slepa)

Ruzveltova, (dužina: 125 m, desno iz Vladana Desnice, slepa)
Franklin Ruzvelt (1882-1945) severnoamerički državnik i političar. Za predsednika SAD biran uzastopno 4 puta u periodu od 1932 -1945. U vreme ekonomske krize sproveo mnoge socijalne mere koje su donele veliku popularnost. Čuveni projekt „Nju dil“ kojim se dosta uspešno rešavala nezaposlenost i ublažile posledice velike krize američke privrede. Ogromim autoritetom vodio je američki narod u II svetskom ratu. Kao jedan od najuticajnijih ličnosti savezničkih zemalja učestovao na istorijskim konferencijama u Kazablanki, Vašingtonu, Kvebeku, Kairu, Teheranu i Jalti.

Skadarska,(dužina: 125 m, desno iz Vladana Desnice, slepa)
Skadar, najveći grad u severnoj Albaniji, na Skadarskom jezeru i reci Bojani. Dugo je bio u sastavu srpske srednjevekovne države. Pod turskom vlašću je od 1479-1913. U I balkankom ratu 1912-13 bio je jako utvrđen pa je opsada crnogorske i srpske vojske trajala 7 meseci. Zauzet je aprila 1913. ali je potom napušten pod pritiskom velikih sila koje su odlučile da pripadne novostvorenoj državi Albaniji. Po njemu je i jezero na crnogorsko albanskoj granici dobilo naziv. Jezero je veliko 391km od čega 243 km2 pripada Crnoj Gori. Za vreme zimskog vodostaja naraste i do 550 km2

Svetog Luke, (dužina: 138 m,)

Svetomira Nastasijevića, (dužina: 502 m, desno iz Fočanske, uzbrdo, slepa)
Svetomir Nastasijević (1904 – ) kompozitor, rođen u Gornjem Milanovcu. Završio arhitekturu u Beogradu a muziku je učio privatno. Radio je kao orkestarski violinist. Komponovao za horove, solo pesme, kamernu muziku i opperu. Poznete su njegove opere „Đurađ Branković“, „Prvi ustanak“, „Antigona“ i sinfonisjska svita „Sabor“. Prestižno se bavi narodnim motivima, koristio se stilizovanim folklornim melodijama. (MEP)

Tanaska Rajića, (dužina: 122 m, između Goričke i Ive Andrića)
Tanasko Rajić ( ?-1815), junak prvog srpskog ustanka, Karađorđev barjaktar, herojski poginuo 1815 braneći topove u boju na Ljubiću, opevan u narodnoj i umetničkoj pesmi.

Venčačka, (dužina: 1.650 m, desno iz Petrijevske, kod pumpe)

Višegradska, (dužina: 637 m, spaja kraj Venčačke i Petrijevsku)

Vladana Desnice, (dužina: 143 m, levo iz Petrijevske, posle Pećke Patrijaršije )


Vladislava Petkovića Disa, (dužina: 132 m, prva levo iz Pećke Patrijaršije)

Vojislava Đorđevića, (dužina: 184 m, prva levo iz Pećke Patrijaršije)
Vojislav Đorđević (1921-1943), rođen u Smederevu, radio kao bravar u Sartidu. Član SKOJ-a od 1940. a u KPJ je primljen 1941. Bio je član prvog Narodno oslobodilačkog odbora Smedereva. Smederevska policija ga je hapsila tri puta. Poslednji put je uspeo da pobegne iz zatvorskog u dvorišta Sreskog načelstva. Oktobra 1942. je pristupio Kosmajskom partizanskom odredu. U odredu je bio među najboljim puškomitraljescima. Poginuo je 12. aprila 1943. (SS)

Vojvode Arambašića, (dužina: 220 m, iz Porodice Ugričić, paralelno sa Petrijevskom)

Vojvode Mladena, (dužina: 178 m, desno iz Goričke)

Zlate Kobal,(dužina: 187 m, levo iz Petrijevske, kod Višegradske)

 

KOMENTARI

picture

"Veoma iscrpan i korektan pregled ulica. Svaka cas za ovo"

-Marko Mikić, Fočanska

picture

"Svaka čast predsedniku i savetu z ovakvu prezentaciju i sinhronizaciju ulica"

-Mika P, Ive Andrića

Vesti iz Mesne Zajednice

picture

Izgradnja vodovodne mreze u Gorickoj
21-10-11 - portfolio 2 comments

picture

Postavljanje kisne kanalizacije u Focanskoj ulici...
19-8-11 - portfolio 2 comments

 

picture

Izgradnja vodovodne mreze u Gorickoj
21-10-11 - portfolio 2 comments

picture

Postavljanje kisne kanalizacije u Focanskoj ulici...
19-8-11 - portfolio 2 comments


Kontak informacije

Addresa: Petrijevska 2

Telephone: +38126/46-10-535
FAX: +38126/46-10-535
E-mail: mzzlatnobrdo@gmail.com