Položaj, stavnovništvo, urbanizam i plan MZ Zlatno Brdo

Postovano Od zlatnobrdo

Na južnoj granici prostrane Panonske ranice, sa decne obale širokog Dunava, počinje talasasti Balkanski predeo.

Četrdesetak kilometara nizvodno od Beograda i ušća Save, ova oblast je poznata kao Smederevsko podunavlje. Prvi brežuljak koji označava kraj nizije, dobio je naziv Zlatno Brdo, sbog svog izdašnog zemljišta koje je vekovima davalo dobar rod autohtone sorte vinove loze. Padina ka Dunavu ima izuzetan pogled, naziva se plavinac, a tu je i kralj Srbije poželep da ima vikendicu, pa je i sagradio. Ali jugozapadna padina je mnogo sunčanija, davala je bolje grožđe, a to je današnja teritorija mesne zajednice Zlatno Brdo. Blaga padina vodila je do žuboravog potoka, gde se uvek moglo osvežiti. Potok se zpve Petrijevski, po selu gde izvire, a duž njegovog toka oduvek je vodio put koji i danas spaja grad Smederevo sa saobraćajnom osovinom Srbije, autoputem ka Beogradu.

Položaj

Jugozapadno od centra grada, između MZ Plavinac i MZ Leštar. Prema centru se kratko graniči sa MZ Donji Grad i MZ Ladna Voda. Ukupna površina je oko 263 Ha.Položaj, stavnovništvo, urbanizam i plan MZ Zlatno Brdo

KLIKOM NA OVAJ LINK MOŽETE POGLEDATI DETALJNU MAPU NAŠE MZ I NAŠEG GRADA

Stavnovništvo

Po poslednjem popisu iz 2002. godine, MZ Zlatno brdo je imalo 5.309 stavnovnika u 1.712 domaćinstava.

Danas se procenjuje da na ovoj teritoriji živi 6.500 ljudi u 1.924 domaćinstava. Na ukupno tri biraćka mesta upisano je 4.574 birača. Biračko mesto br. 18 – 1.359 birača, mesto br. 19 – 1.406 i mesto br. 20 – 1.809 birača.

Urbanizam

Zgrade su uglavnom individualne, porodične sa dvorištima, a mnoge imaju i površine za voćnjake i bašte. Ima 47 ulica, od kojih je Petrijevska ulica magistralni pravac.

 

Kako je nastala Mesna zajednica Zlatno Brdo ?

 

1964 – Prve Mesne zajednice u Smederevu su bile : Donji Grad, Leštar, Slavija i Carina. One su osnovane Statutom Opštine Smederevo koji je stupio na snagu 9. jula 1964. godine.

1982 – Skupština Opštine je na zajedničkoj sednici svih veća donela odluku o izmeni i dopuni statuta kojom je utvrđena organizacija Mesnih zajednica. Iz donjeg grada su izdvojene MZ Karađorđev Dud i Plavinac.. Iz Carine su izdvojene Mesne zajednice 4. jul ( sada Sveti Sava ) i Papazovac, katastarska opština Lipe 2 je postala MZ 25 – tog maja, dok su iz MZ Leštar izdvojene nove : Ladna Voda i Zlatno Brdo.

1985 – Na sednici Skupštine mesne zajednice Lešar koja je održana 24. decembra 1985. nova Mesna zajednica dobila je svoje sedište, registrovana je u službi društvenog knjigovođstva ( nešto slično današnjoj Agenciji za privredne registre ) i dobila svoj žiro račun.

 

Ulice Mesne Zajednice Zlatno Brdo

Postovano Od zlatnobrdo U AKTIVNOSTI M.Z. ZLATNO BRDO, PODACI | 2 Komentara

U Mesnoj zajednici ima 47 ulica, i to : Aleksandra Ratkovića, (dužina: 212m, paralelna između Petrijevske i Rasadničke) Aleksandar Ratković – Čiča, (1885-1958), stari komunista, organizator partizanskog ustanka u smedervskom kraju. Rođen u Zaječaru, nižu gimnaziju učio u Knjaževcu, a stolaraski zanat u Zaječaru. Učestvovao u ratovima sa oslobođenje...

OPŠIRNIJE...

Predsednici Mesne Zajednice Zlatno Brdo

Do sada je na dužnost predsednika Mesne zajednice vršilo šest ljudi, različito po dužini trajanja. Sadašnji predsednik, Srđan Berak je na ovoj funkciji od 2009. godine...

 

Odlazak u penziju sekretara MZ Zlatno Brdo

Verica Disić je obeležila svoj odlazak u penzijju devetog decembra.

 

Bivši sekretar MZ Zlatno Brdo

Mirjana Milivojević stupila je na radno mesto sektretara Mesne zajednice Zlatno Brdo 1986 – godine i bila na toj funkciji do februara 2007 – godine.

 

 

Aktiv žena MZ Zlatno Brdo

Organizovane su 2001 godine i od tada učestvuju u svim humanitarnim akcijama :

Poseta doma za stare i penzionere u Smederevu.
Poseta bolnici i dečijem odeljenju.
Poseta majkama koje rode treće ili četvrto dete uz prigodan poklon...

Vesti iz Mesne Zajednice

picture

Izgradnja vodovodne mreze u Gorickoj
21-10-11 - portfolio 2 comments

picture

Postavljanje kisne kanalizacije u Focanskoj ulici...
19-8-11 - portfolio 2 comments

 

picture

Izgradnja vodovodne mreze u Gorickoj
21-10-11 - portfolio 2 comments

picture

Postavljanje kisne kanalizacije u Focanskoj ulici...
19-8-11 - portfolio 2 comments


Kontak informacije

Addresa: Petrijevska 2

Telephone: +38126/46-10-535
FAX: +38126/46-10-535
E-mail: mzzlatnobrdo@gmail.com